Ζάχαρη και κίνδυνοι για την υγεία

Written by

ζαχαρη

Για να δούμε τι γίνεται με την ζάχαρη….

….Σίγουρα τα έχετε ακούσει όλα, σχετικά με την όχι και τόσο γλυκιά πλευρά της. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, μεταβολικές διαταραχές και βέβαια συμβάλει στην αύξηση του βάρους. Επιπλέον ήδη γνωρίζεται πως μάλλον όλοι καταναλώνουμε πολλή περισσότερη από όση μας  χρειάζεται. Οι καρδιολόγοι υποστηρίζουν πως η πρόσληψη ζάχαρης για τις γυναίκες θα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 6 κουταλάκια του γλυκού (24γρ) ημερησίως  και  για τους άντρες να μην υπερβαίνει τα 9 κουταλάκια του γλυκού(36γρ). Αυτά,  όταν ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει την ημέρα 22 κουταλάκια του γλυκού(88γρ)….ποσότητα ικανή να μετατρέψει  ένα γυμνασμένο σώμα σε ένα παχύσαρκο άτομο.

Τι  είναι στ’ αλήθεια  η  ζάχαρη;

Από τη μία , υπάρχουν τα πρόσθετα σάκχαρα:  είναι ο τύπος ζάχαρης  που εμπεριέχεται στα επιδόρπια γιαουρτιού, στα έτοιμα ροφήματα καφέ , στα μπισκότα κλπ. Ο οποίος απορροφάται γρήγορα από το αίμα , δημιουργώντας εκρηκτικές αυξομειώσεις της γλυκόζης στο αίμα δημιουργώντας έντονη επιθυμία για γλυκό . Τα ραφιναρισμένα σιτηρά που βρίσκονται στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα διασπώνται επίσης , όπως ακριβώς και η ζάχαρη. (αυτό σημαίνει,  πως για το σώμα σας , το λευκό ψωμί δρα βασικά σαν … γλυκό!)

Από την άλλη , υπάρχουν τα φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα προϊόντα ολικής άλεσης και τα λαχανικά. Η διαφορά τους; Όπως σοφά προέβλεψε η φύση, αποτελούν ήδη ένα βολικό πακετάκι βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και φυτικών ινών (τα οποία καθυστερούν τον χρόνο πέψης και βοηθούν στη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα).

Κόβοντας όμως τη ζάχαρη έχουμε βρει τη λύση;                                                            Ενώ όλοι μας θα μπορούσαμε να ωφεληθούμε περιορίζοντας τα πρόσθετα σάκχαρα, οι καλοί υδατάνθρακες είναι εκείνοι που πρέπει να τα αντικαταστήσουν  καθώς εφοδιάζουν το σώμα και τον εγκέφαλο με την ενέργεια που απαιτείται για τις προπονήσεις μας.

Μερικές οδηγίες:

  • Χρησιμοποιήστε καύσιμα.

Αν έχετε  30’-45’ μέχρι την προπόνηση σας, είναι ο ιδανικός χρόνος για δώσετε ενέργεια στους μύες σας. Θα χρειαστείτε το είδος υδατάνθρακα που διασπάται και απορροφάται γρήγορα από το αίμα σας. Κορυφαία επιλογή: κάτι  με φυσικά σάκχαρα όπως μια μπανάνα.

  • Ξανασκεφτείτε τα ενεργειακά ποτά.

Είναι χρήσιμα όταν εκτελείτε προπονήσεις αντοχής,  διάρκειας  45’ – 60’ ή περισσότερο. Διαφορετικά το νεράκι επαρκεί! (ή:  διαφορετικά μείνετε στην ευεργετική επάρκεια του νερού!)

  • Αναπληρώστε ενέργεια με τον σωστό τρόπο.

Οι μύες μετά την προπόνηση προκειμένου να αποθεραπευθούν,  χρειάζονται να ξαναγεμίσουν τις αποθήκες τους σε γλυκογόνο (βοηθούν τρόφιμα όπως τα φρούτα, η γλυκοπατάτα, τα δημητριακά ολικής άλεσης) και σε αμινοξέα (τα οποία λαμβάνετε διαμέσου πρωτεϊνών , πχ : κρέας, ψάρι, γιαούρτι, cottage cheese).  Ένα καλό παράδειγμα αναπλήρωσης είναι το σοκολατούχο γάλα.

  • Αντιστοίχως , αν θέλετε  να ‘’το ρίξετε έξω’’

και πρόκειται να αφεθείτε στην απόλαυση μιας κρέπας για παράδειγμα…. κάντε το μετά την προπόνηση.

Οι απλοί υδατάνθρακες  είναι πιο αποδοτικοί στην ανανέωση των μυών, μετά από άσκηση εν συγκρίσει με τους σύνθετους υδατάνθρακες. Επομένως αν πρόκειται να καταναλώσετε ζάχαρη , κάντε εντός των πρώτων  30’  μετά την ολοκλήρωση μιας δυνατής προπόνησης. Τρώγοντας σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, επιτυγχάνεται η λιγότερη δυνατή ‘’ζημιά’’ , καθώς η επιπλέον ζάχαρη θα απορροφηθεί από τους μύες σας.

Γυμναστήριο Shape Health Club.

Ελ. Βενιζέλου 5 Α . Ν. Σμύρνη / ☎️ 210 9342933 k 210 9356137